Rapport från Tanzaniaresan 25 okt -23 november 2016                          

 

Fredrik skjutsar oss till Arlanda med min bil. Vi växlar dollar  innan vi ställer oss i kön för att checka in allt går bra i kontrollen.Dricker kaffe och våra smörgåsar innan vi går till gate. Avgång i rätt tid kl 20,30 till Addis Abeba där vi får vänta 4 timmar, läser böcker och löser korsord. Landar på Kilimanjaro kl 9,00 den 26 oktober.Tar en taxi in till Arucha Resort där vår son Onesmo väntar på oss och har bokat en lägenhet.Vi pratar en stund innan han går hem till sig och vi packar upp och går till sängs. Vi har svårt att somna trots att vi är trötta. Det är för mycket oljud utanför på baksidan och vid 22-tiden kommer det en bil.Det är många lägenheter i den här längan.

26 okt när vi vaknat och gjort morgontvätt går vi till hotellets matsal och äter en frukost med goda frukter. Går till Onesmo som hjälper oss att ladda våra mobiler. Handlar vatten och bröd på hörnan där vi brukar handla. Många känner igen oss och kommer fram och hälsar oss välkomna. Köper ett armband med Tanzania färger av en ung man.

Vi försöker att ringa Ingela men får inget svar. Vi går till Onesmo som tar en bild på oss tre tillsammans skickar den som mms till Jonna, Isak, Lucas, Tomas och Lena och till Kristina. Jag skickar ett mejl till Stefan så han också vet att allt är OK.

Tomas och Lena ska åka till Amsterdam i två veckor och han ska ringa till Stefan och Peter  så de får mata mina kattpojkar  de behöver få mat minst varannan dag. Åker genast  med Onesmo till Ingela som är hostig och kan inte ta med oss till Loiborsoit

27 okt, Vi vaknar vid 7tiden går och äter frukost. Ringer till en taxi som Onesmo fixat som kör oss till L Oasis där Ingela bor, hon blir glad när vi kommer. Vi hade checkat ut från Arucha Resort så Ingela erbjuder oss att bo i deras fina våning  vi tackar ja och stannar till söndagen då Alais kommer och hämtar oss och kör oss till Loiborsoit. Lengai kommer förbi med bilen så vi kan åka och handla saker till kyrkan tar det lugnt resten av kvällen.                                        

Äter god frukost kl 9.00 vi har sovit jättebra. Idag ska vi åka till gamla shopwrite och handla. Vi åker med Ingelas bil dit och tar taxi hem till mount Mero därifrån går vi hem till L O asis. Kjell och Sofie går före ,Ingela och jag efter .Stannar och köper sandaler för 10,000 tsh, Ingelas skor behöver lagas vi hittar en skomakare som fixar det åt henne. När vi är hemma går jag och simmar i den fina poolen, Hittar inte hem men får hjälp av en rar tjej.                                                           

28 oktober  Har sovit gott går ner till Ingela  och äter frukostbuffe tillsammans med Ingela och Sofie. Här finns den bästa menyn man kan tänka sig. Försöker ringa Alais men får inget svar. Ringer Onesmo som ska ringa mama Luca Vi tar det lugnt jag läser ut min bok och försöker ladda våra mobiler Onesmo ringer och berättar att mama Luca kommer och upp till oss och vi går en promenad i området. Onesmo ringer och berättar att mama Lucas kommer hit igen på söndag tillsammans med Alais. Äter god middag tillsammans med Ingela                 

  28 okt. Jag vaknar vid 7,30 tiden av att tuppen gal. Kjell vilar och läser tidningar .Jag går till poolen och simmar två varv, bäst att passa på vet inte om vi kommer till någon mer pool. En dam från Madrid försöker sola men solen skiner inte idag. Lämnar avtalet till Ingela för kopiering och beställer middag. Fortfarande inget besked från Alais eller Onesmo som har åkt till honom. Alais ringer när vi äter middag kl19 han kommer och hämtar oss kl 9.00 och kör oss till Loiborsoit.                                                                                                           

29okt. Vi äter frukost kl 8.30. Kjell går en liten promenad. Onesmo kommer tillbaka och vi får kontakt med Alais som kommer och hämtar oss kl 11,Mama Luca och Ingela följer med till Arucha, Vi kollar på Arucha Resort men de har inte hittat de saker jag glömde. Åker hem till Alais fina hus. Kjell mår dåligt skakar i ben och armar och orkar knappt gå hem Han vilar en stund därefter tar vi en taxi till sjukhuset. Han har en infektion i magen och får stanna över natten. Jag följer med hem till Alais som fortsätter att åka varje dag med mat till Kjell som får dropp med vitaminer så han mår bra. Flera läkare och sköterskor avlöser varandra så han får verkligen bra vård. Jag får en egen säng på hans rum så jag kan hålla koll på honom om han behöver hjälp på natten. Han får en kvinnlig läkare och en pastor kommer på besök och ber för honom mycket fint gjort. Läkaren säger flera gånger att Kjell ska få åka hem men han får stanna en hel vecka innan han får komma hem. Jag får åka med Alais till Arucha för att hämta ut pengar till sjukhuräkningen på  lite mer än 1000 kr / dag  ca 8.000 kronor vilket i tsh blev ca 1.800.000. Men det var det värt han blev ju bra .Jag fick journalerna med mig hem så vi kan få veta vilken infektion det var och om  han hade den med sig hemifrån. Enligt läkaren måste han stanna kvar i hos Alais familj en vecka innan hemresan.

 Det blev en fin och lugn vecka när vi fick umgås med familjen och deras fina barn. Lilla Anette gick till förskolan varje morgon och jag fick följa med en dag och vara med i klassen vilket var spännande både för mig och barnen. Glory och Emanuel kom hem till hem från sina skolor över helgen. Happines blev sjuk och blev inlagd på sjuhuset i två dagar. Vi besökte Ann Mollels hem och skolan med plats för 12 barn i förskoleklassen. Hon bjöd oss på god lunch och fick pengar av mig till barnens uppehälle.

16 november. Alais skjutsar ut oss till Loiborsoit där vi får bo i vårt fina hus tillsammans med honom första kvällen. Jag besöker skolan i Loiborsoit som nu har Åker skolan som sin vänskola. Barnen fick teckningar och ett brev från deras lärare, Skillnaden är stor. Jackline har minst 70 barn och i Åker 25 st så tre barn fick dela på sin teckning vilket var OK  de sitter tre i varje bänk. Vi stannade i Loi två dagaroch träffade alla våra goda vänner

18 nov Lengai tog oss med till Nyorittskloan som är vänskola till Mariefred skolan. Där såg vi den fina gula och blå toan som en vän i Mariefred och Tolvshillingshjäplen bidragit med 50.000 kr. Nu fattades det 10,000 kr till lås så den bara kan användas av skolans elever. Tur att jag hade så mycket pengar med mig så de fick den hjälpen. 

 19 november åker vi med Alais till M Buko och tittar på fina nya klassrum med vackra blommor utanför allt det har Alais ordnat. Det är en fröjd att komma dit där allt är så välordnat. Besökte Sion Markos hem hon saknar fortfarande tak på sin kvarn. Vi gick till hennes booma en stund innan Alais kom och tog oss tillbaka till vårt hem i Loiborsoit. Dagen efter på söndagen går jag till min kyrka den lutheranska.Den här gången har jag med mig olika musikinstrument som jag delar ut till de mindre barnen, mycket uppskattat. Alais tar oss tillbaka till Arucha där i stannar en natt till. Dagen efter skjutsar Alais oss till flygplatsen i Kilimanjaro. Vi äter en hamburgare innan vi checkar in på planet kl17.30. Vi byter plan i Addis där får vi vänta 5 och en halvtimma. Landar på Arlanda på onsdagen den 23 nov. Arlanda express till Stockholm och tåg hem till Mariefred

Glada att våra hemma igen det är en upplevelse varje gång att komma dit. Trots att Kjell blev sjuk så hoppas jag att han vill följa med när vi åker nästa gång i oktober -november  i år 2017. Annars frågar jag om någon annan vill följa med. Om något barnbarn vill följa med går det inte i okt-nov då måste det bli under skollov. Det finns ju en höstlovs vecka i okt-nov ????