På besök i den svenska vänorten.

-Kylan! Trots försommarvärmen är det hittills den låga temperaturen i Sverige som är den stora överraskningen för Glory och hennes familj från Tanzania. Och bebyggelsen. Och att det är så rent överallt.

Pappa Alais har tidigare varit i Öaterrike, men för Glory och hennes mamma Happynes är det första gången utanför det egna landet. Resan till Sverige har de sett emot väldigt länge. -Det är fantastiskt att fått komma hit, intygar Happynes.

Alais är dock van vid svenska människor. Ända sedan mitten av 80-talet har han varit den som tagit hand om representanter från SSL när de besökt samarbetslandet Tanzania. Vänortsföreningen SSL starade för drygt trettio år sedan och varje  år reser flera medlemmar i föreningen till norra Tanzania för att på olika sätt bidra i projektarbeten. Alais säger att deras insatser gjort stor skillnad i byarna i distriktet. -Utan SSL:s arbete hade vi inte alls varit där idag.

Särskilt tycker Alais att kvinnorna i området har svenskarna att tacka för mycket. För 30 år sedan gick de alltid många kilometer för att hämta vatten till sina familjer. Sedan SSL hjälpt till med att borra brunnar och skapa pumpar för att få rent vatten har kvnnornas liv förändrats totalt. -Nu kan de bidra till övrig utveckling i byarna - se att barnen kommer till skolan, jobba med andra saker och ta hand om djuren, berättar Alais.

Glory och hennes mamma bor i storstaden Arusha och lever ett mycket skilt liv från det som fortfarande gäller i de traditionella byarna. Happynes och Alais arbetar tillsammans i familjeföretaget och Glory har just avslutat Primary school. Till hösten väntar Secondary school och efter det har Glory stora drömmar. -Jag vill bli doktor! Jag kan åka till vilket universitet som helst för att få plugga medicin.

Först måste hon dock lyckas på gymnasiet och hittills har skolan gått bra. Alais berättar hur ivrig hon är med sina studier. Det är även de två andra barnen som fått stanna hema i Tanzania den här gången. -De är för små för att resa, säger Alais och släktingar till oss tar hand om dem.

Under de tre veckor de kommer att befinna sig i Sverige ska de besöka skolor, kyrkor och några arbetsplatser i området runt Strängnäs. Glory tycker det ska bli speciellt kul att få träffa eleverna från Gripsholmsskolan i Mariefred. Några av dem bodde nämligen hos henne när de besökte Tanzania förra året. Ikväll är det välkomstmiddag i Munkhagskyrkan och imorgon väntar en konsert i svenska kyrkan i Mariefred. Alla tre är väldigt förväntansfulla inför vistelsen här. -Det känns så bra att äntligen få vara i Sverige, avslutar Alais. Människorna härifrån är så hjälpsamma och vänliga. VBi har fått jättebra vänner bland dem. 

 (Från tidningen Måsen vecka 23) Anna Löfving

 

 

SSL Alais

IMG_6325-kopiera

IMG_6321