Bybs ledare överlämnar brevet från byn

                                (fler bilder: klicka här!)

               Besök i Lenaitunyo en grannby till Loiborsoit.

Lenaitunyo ligger ca 2.5 mil sydost om Loiborsoit. Vi besökte den byn vid vår första resa till Tanzania i november 2003. Då fanns där ett borrat pump hål som var övertäckt med ris men inget mer. Företaget som borrat hade sedan bara lämnat området. Kvinnorna där var hänvisade till att hämta vatten i samma damm som de vattnade sina kor och getter. De fick för flera år sedan, genom ett annat företag, en pump installerad och SSL beslöt då att skänka 50 000: - till att bygga en tank. Vid vårt besök i februari 2009 var tanken byggt och vi fick då veta att det fanns pengar över till andra saker som byn behövde.

 Vid vårt besök i november 2010 fick vi verkligen både höra och uppleva deras glädje dels över att vi besökte dem igen och dels över att de fick berätta vad de använt pengarna som blev över från bygget av tanken.

Vi åkte dit tillsammans med Alais N Dooki i hans bil. När vi kom tog byns kvinnor emot oss med dans och sång och sjungande förde de oss till förskolan som är under ett träd på steppen. Bygget av förskolan har inte kommit längre på väg än vid vårt besök 2009. Vid förskolan var det barnens tur att välkomna oss med sången Karibuni. Förutom barnen var också de flesta av föräldrarna med. Vår gåva till förskolan var en stor griffeltavla med två paket kritor som vi gav till förskoleläraren.

Den offentliga mottagningen var vid pumpområdet där vi även träffade John Fall och hans fru (Paret har en farm några mil därifrån som vi har besökt några gånger) John Fall har hjälpt byn med att få fram vatten.

Byns ledare hälsade oss välkomna och uttryckte byns tacksamhet för hjälpen med tanken och dessutom räckte pengarna till att bygga ett tvättrum med en toalett på var sida samt en tillbyggnad av kommunhuset för pumpteknikerna som sköter pumpen.

 Byn hade också följande frågor till SSL.

Byn är fortfarande en fattig by och behöver dessutom, en klinik eller dispensär, en förskola/grundskola och en kyrka. Därför att när dessa viktiga inrättningar saknas är livet hårt att leva för byns invånare.

 Alais gåva till alla 600 barn i byn var en mini vattenrenare i form av ett litet rör som alla barn ska ha hängande runt halsen och som renar vattnet de dricker från pölar och dammar.

 När det gäller byns behov av att få hjälp med bygget av förskolan är det något som SSL inte ensam har ekonomiska resurser till utan då måste det bli i ett samarbete med organisationen som Alais arbetar för. Kanske att de kan bygga färdigt förskolan och SSL även här kan bekosta bänkarna.

 Inga-Britt och Kjell  Fors