(Se bilder från utbytet här)

Vänortsutbyte mellan Mariefreds skola och skolan i Nyoritt

 

När jag som nybliven pensionär kände att jag gärna ville fortsätta att ha jobba med barn frågade jag mitt barnbarn Heidis fröken om jag kunde få bli klassfarmor i dåvarande klass 2 C.

Under mina besök några timmar varje vecka började jag berätta om våra besök i Tanzania och speciellt om barnen där nere. Barnen i klass 2 C visade ett enormt intresse för det jag berättade och blev väldigt engagerade i hur barnen levde där nere i jämförelse med hur barn lever i vårt land.

Vid vårt nästa besök i februari -09 hade barnen ritat teckningar med motiv från deras värld och med en liten hälsning på engelska. Dessa lämnade jag till en skola i Nyoritt, och en klass som kunde lite engelska, tillsammans med en bunt papper och färgpennor.

När vi reste hem igen hade jag med mig jättefina teckningar med bilder på djur och saker som finns där nere. Barnen i Mariefredsskolan tyckte det var spännande att få en teckning från Afrika och särskilt när de förstod att det kanske var den första riktiga teckningen som de barnen ritat eftersom ritpapper och färgpennor inte finns där nere.

 

Intresset från barnens sida fortsatte även i 3:an då barnen skrev ett brev till skolan tillsammans med bilder på sig själva och bilder på skolan, slottet och staden.

Barnen fick berätta vad som skulle stå i brevet och deras fröken Maria översatte det till engelska. I brevet berättade barnen att de inte har skoluniform utan man får klä sig som man vill. Vatten finns i kranen och man duschar när man har haft idrott. Vidare berättade man om alla fritidsaktiviteter, fotboll, träna gymnastik och ridning. De berättade sina olika husdjur och att nästan alla familjer har bil. Många av barnen har egna mobiltelefoner och även datorer.

 

Vid vårt nästa besök i november hade vi med oss nya teckningar, flera färgpennor och en ny bunt med papper, olika spel, bollar och hopprep till stor glädje för både lärare och barnen. Med oss tillbaka hade vi ett långt och välskrivet brev där de berättade att alla barn måste ha skoluniform och att de går 8 år i skolan. De har problem med att de har för få klassrum och för lite bänkar i skolan men att eleverna studerar hårt och verkligen vill lära sig mycket i skolan. Barnen har inga aktiviteter efter skolan eftersom de då måste ta hand om familjens getter och får. Barnen bor långt ute på slätten där det finns vilda djur som elefanter, hyenor lejon och giraffer.

Särskilt roligt tyckte våra barn det var att få se bilder från besöket där barnen lekte med saker som de fått från dem. Alla baren fick den här gången en teckning med sitt eget namn och vi fick namn på alla barnen i klassen.

 

Under vårvintern har vi skickat ner ett nytt brev med teckningar och bilder på barnen när de leker i snön.  Nu väntar vi med spänning på att få ett svar innan sommarlovet då barnen slutar i 3:an.

 

Inga-Britt Fors

klassfarmor i 3 C